SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar se stabilizirao, trgovina oprezna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2017. - 17:00:00
Zadnja izmjena: 11.01.2017. - 17:03:30
LONDON - Tečaj dolara stabilizirao se u srijedu prema košarici valuta nakon napetog tjedna na međunarodnim deviznim tržištima, no trguje se oprezno jer ulagači čekaju kakve će im poruke novoizabrani američki predsjednik Donald Trump uputiti s prve službene tiskovne konferencije.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, stabilizirao se na 102,04 boda, u sredini raspona u kojem se kretao posljednjih tjedan dana i nedaleko razine na prethodnom zatvaranju. Drži se tako i dalje ispod najviših razina u 14 godina od 103,82 boda, koje je dosegnuo 3. siječnja.
Dolar je prema jenu ojačao blagih 0,1 posto, na 115,92 jena. Trenutno je gotovo tri posto slabiji u usporedbi s najvišim razinama prema jenu u posljednjih gotovo godinu dana, koje je u jednom trenutku zabilježio u prosincu.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,0556 dolara, nakon što je u jednom trenutku u prekonoćnom trgovanju dosegnuo 1,0628 dolara, najvišu razinu u posljednjih 10 dana.

Američka je valuta u uzlaznoj putanji od izborne pobjede Donalda Trumpa 8. studenoga, jer su ulagači veliku pozornost posvetili obećanim mjerama za povećanje državne potrošnje i poticanje repatrijacije kapitala američkih kompanija iz inozemstva. Fokus je bio na mjerama koje bi trebale potaknuti jačanje inflacije i gospodarskog rasta i dovesti do bržeg tempa podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

U takvom su ozračju vodeći burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine a prinosi na američke državne obveznice poskočili na najviše razine od 2014. godine.
Sve oči tržišta danas su stoga uprte u prvu tiskovnu konferenciju novoizabranog predsjednika, čije će poruke pratiti s velikim zanimanjem, a posebno one vezane za područje trgovine i odnose SAD-a s Kinom.

"Dolar se i dalje drži prilično snažno i pretpostavlja se da će mu podrška stizati od zaoštravanja monetarne politike i od poticaja na planu fiskalne politike", kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u CIBC-u.