SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio zbog opreza investitora u vezi porezne reforme
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2017. - 13:51:00
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici najvažnijih svjetskih valuta zbog opreza ulagača pred glasovanje o poreznoj reformi u američkom Senatu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo 0,2 posto, na 93,800 bodova.

Američkom valutom pritom se trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak, od po 112,70 jena.

Slabljenje dolara išlo je pak u prilog euru, koji je u takvim okolnostima ojačao oko 0,25 posto, na 1,1777 dolara.

Iako je učinjen još jedan korak prema usvajanju obećavane porezne reforme u Sjedinjenim Državama koja predviđa značajno smanjenje korporativnih poreza, na tržištima su prisutne neizvjesnosti u pogledu efekata porezne reforme na rast gospodarstva.

Vodeći republikanci vjeruju da će američki Kongres sada usvojiti poreznu reformu u ovome tjednu. Sada se još čeka glasovanje u Senatu, zakazano za utorak, nakon čega bi do kraja tjedna američki predsjednik Donald Trump mogao potpisati novi zakon.

Glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu, Masafumi Yamamato u ponedjeljak je izjavio da među ostalim umjerenim političkim rizicima za dolar ostaje mogućnost privremene obustave rada dijela državnih službi koje se ne smatraju nužnima, ako izostane dogovor o proračunu do 22. prosinca, krajnjeg zacrtanog roka.

"Premda će porezni zakon vjerojatno biti usvojen i gašenje dijela vladinih službi vjerojatno biti izbjegnuto, obje te brige moraju se znatno ublažiti da bi dolar mogao jačati", kazao je Yamamato.