SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio, kineski podaci umirili zabrinutosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.04.2019. - 19:44:43
LONDON - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta nakon što su solidni kineski podaci o rastu BDP-a donekle umirili zabrinutosti u vezi zdravlja globalnog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros u takvom ozračju za 0,2 posto, na 96,846 bodova.

Euro je pritom ojačao 0,4 posto prema dolaru, na 1,1300 dolara, i time nadoknadio dio gubitaka od dana ranije. Zajednička europska valuta u utorak se našla pod pritiscima na slabljenje nakon što je Reuters objavio da su četiri dobro upućena izvora izjavila da nekoliko dužnosnika u Europskoj središnjoj banci (ECB) smatra da su ECB-ove projekcije za gospodarstvo previše optimistične, s obzirom na slabosti u kineskom gospodarstvu i trgovinske tenzije koje ne popuštaju.

Američki dolar, koji nerijetko služi investitorima kao utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, oslabio je jutros prema euru nakon što su kineski podaci o BDP-u smanjili zabrinutost u vezi globalnog gospodarskog usporavanja.Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju poraslo za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za nijansu jače nego su predviđali analitičari, što je pojedinim investitorima signal da je najgore u globalnom gospodarstvu prošlo.

Nakon objave kineskih podataka australski je dolar u jednom trenutku ojačao na najviše razine u dva mjeseca prema američkom. Njegova kretanja prilično su usko povezana s razvojem situacije u Kini budući da je riječ o najvećem trgovinskom partneru Australije.