SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio četvrti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2017. - 16:49:16
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, jer su prodajni pritisci na američku valutu nastavljeni nakon poruka sa sastanka čelnih financijskih dužnosnika iz 20 industrijski najrazvijenijih gospodarstava u svijetu i onih u nastajanju.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvom ozračju 0,3 posto u vrijeme rada azijskih tržišta. No, jutros je ubrzo na europskim tržištima nadoknadio dio gubitaka te je bio u minusu svega 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 100,19 bodova.

Američka je valuta ostala gotovo nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 112,74 jena, dok je skliznula 0,2 posto prema zajedničkoj europskoj valuti, na 1,0761 dolara za euro.

Dolar je pod prodajnim pritiscima od prošlotjedne srijede, kada je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope, što je bilo očekivano, no iznenadila je tržišta time što nije signalizirala oštriji tempo u zaoštravanju monetarne politike u iduće dvije godine.

Povrh toga, sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja iz skupine G20 samo se nadovezao na obnovljenu zabrinutost u vezi trgovinskih odnosa Sjedinjenih Država sa svijetom i u vezi posljedica zabrinutosti koju Bijela kuća iskazuje u vezi snažnog dolara. U priopćenju sa sastanka zadržana je poruka koja se odnosi na izbjegavanje manipulacija valutama radi stjecanje prednosti u odnosu na konkurenciju, napominju analitičari.

"Budu li i dalje insistirali na trgovini, onda morate očekivati da će Sjedinjene Države željeti razgovarati sa svojim najznačajnijim trgovinskim partnerima oko točaka za koje smatraju da nisu poštene u njihovu trgovinskom odnosu", kazao je Simon Derrick, čelnik odjela analiza globalnih kretanja na valutnim tržištima u Bank of New York Mellon.