SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio 0,6% zbog nade u trgovinski dogovor
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.12.2019. - 14:34:36
LONDON - Tečaj dolara oslabio je u petak više od pola posto prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, u kontekstu poboljšanog ozračja jer su tržišta odahnula nakon što je otklonjena neizvjesnost oko britanskih izbora i zbog vijesti o mogućem američko-kineskom trgovinskom dogovoru.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, oslabio je u takvim okolnostima oko 0,6 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, spustivši se na 96,81 bod.
Europskim valutama podršku su pak pružili rezultati britanskih prijevremenih parlamentarnih izbora koji su pokazali da je konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona osvojila veću od očekivanja većinu u parlamentu.
Tečaj eura ojačao je u takvom ozračju oko 0,45 posto prema dolaru, na 1,1182 dolara. U prekonoćnom je trgovanju u jednom trenutku dosegnuo novu najvišu razinu u četiri mjeseca.
Britanska funta je odmah po objavi prvih izlaznih anketa znatnije ojačala prema dolaru i euru, nakratko postigavši cijenu od 1,3516 dolara i 82,78 penija za euro.
Japanski jen, pogođen pak slabijom potražnjom za valutama-utočištima zbog poboljšanog ozračja na tržištima, prema dolaru je oslabio oko 0,3 posto, na 109,65 jena za dolar, približivši se tako najnižim razinama prema dolaru u više od šest mjeseci.
Ulagači su nakon najnovijih vijesti iz Washingtona stekli dojam da bi američko-kineske trgovinske napetosti mogle popustiti. Kako se doznaje iz američkih izvora, Washington je postavio svoje uvjete za trgovinski dogovor, nudeći suspenziju dijela carina iz novog kruga američkih carina koje bi trebale stupiti na snagu u nedjelju te ukidanje ostalih.
No, nakon 17 mjeseci američko-kineskog trgovinskog rata, tijekom kojih su među udarnim vijestima bili komentari obiju strana, na tržištu je u manjoj mjeri ostala prisutna neizvjesnost dok ne prođe 15. prosinca, rok za uvođenje novog kruga carina, da bi se nakon toga u potpunosti mogli prepustiti rizičnijim ulaganjima.
"Tek ako uistinu bude potpisan takav sporazum i postane stvarno služben tada će tržište u potpunosti s njim računati", rekla je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.