SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar ojačao drugi tjedan, očekuje se povećanje kamata Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2017. - 08:07:00
Zadnja izmjena: 10.12.2017. - 10:09:49
LONDON – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, zahvaljujući očekivanjima da će porezna reforma navesti američku središnju banku da ubrza tempo povećanja kamata.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 113,45 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 1,0 posto, na 1,1770 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 1,1 posto, na 93,90 bodova.

Najveći tjedni dobitak dolara u posljednjih šest tjedana ponajviše se zahvaljuje optimizmu ulagača vezanom za poreznu reformu u SAD-u, koja bi trebala donijeti najveće porezne izmjene u vodećem svjetskom gospodarstvu od 1980.-ih godina.

Ulagači sada čekaju pregovore između Senata i Zastupničkog doma Kongresa, koji bi trebali prevladati razlike u stajalištima i postići dogovor o konačnoj verziji prijedloga poreznih izmjena do 22. prosinca, krajnjeg roka kojeg su sami odredili.

A smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva, ali i inflacije, što bi, pak, moglo navesti američku središnju banku da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će redovna sjednica čelnika Feda, a s obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

U idućoj se godini, pak, očekuje da bi Fed, ubrza li se rast gospodarstva i potrošačkih cijena, mogao kamate povećati u dva ili tri navrata.