SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar nadoknadio jučerašnje gubitke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2018. - 14:55:00
Zadnja izmjena: 12.10.2018. - 14:55:47
LONDON - Tečaj dolara u petak je na međunarodnim tržištima nadoknadio gubitke od dana ranije prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta, jer su se u fokus investitora ponovo vratile kamatne stope nakon što je blago posustao val prodaja dionica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se tako zadržao nedaleko razina zabilježenih na zatvaranju dan ranije, na 95 bodova.

Najnovije slabljenje dolara išlo je najviše na ruku euru, pa mu je cijena u petak dosegnula 1,1611 dolara, najvišu razinu u proteklih tjedan dana. Njegovu jačanju pridonijela je i objava zapisnika s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB), koji sugerira da ustraje na putu normalizacije ultrapopustljive monetarne politike u ovoj godini unatoč zabrinutostima vezanim uz usporavanje rasta u Europi.

Japanskim jenom, obično privlačnim investitorima u vrijeme većih tržišnih previranja, jutros se pak trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 112,34 jena. U trgovanju dan ranije nakratko je prema dolaru ojačao na najviše razine od 18. rujna pa se dolarom trgovalo po 111,83 jena.

Blagi oporavak dolara odražava povjerenje ulagača u američko gospodarstvo, unatoč kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun Fedova povećanja kamatnih stopa i rasprodaji dionica na američkim tržištima.

Zabrinutost u vezi američko-kineskog trgovinskog rata i očekivanja daljnjeg rasta ključnih kamatnih stopa u SAD-u pružali su posljednjih mjeseci podršku dolaru, koji je tako ojačao oko 2,5 posto od srpnja, podsjeća Reuters.

No, jučerašnji pad prinosa na američke državne obveznice i slabije jačanje inflacije nego što se očekivalo pojačali su pritiske na slabljenje dolara, jer su trgovci smanjili očekivanja u vezi daljnjeg rasta kamatnih stopa pa je jučer završio trgovanje na dnevnom gubitku od oko 0,5 posto.

Dužnosnici Feda prošli su mjesec poručili da očekuju u 2019. godini povećanje kamatnih stopa u tri navrata. U takvim okolnostima neki analitičari ne vide puno naznaka daljnjeg slabljenja dolara.

"Bude li se situacija opet brzo stišala na tržištima dionica, bez prelijevanja na tržišta ostalih kategorija imovine, ne vidim nikakvih razloga koji bi sprečavali Fed da nastavi prema planu podizati kamatne stope. Tečaj dolara moći će se zasad zadržati na postojećim, snažnim razinama, no potencijal za daljnju aprecijaciju mu je ograničen", smatra valutna analitičarka Commerzbanka Esther Maria Reichelt.