SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najnižih razina u tri mjeseca prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.07.2019. - 18:47:15
LONDON - Tečaj dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tri mjeseca prema košarici ostalih najvažnijih svjetskih valuta zahvaljujući slabim vijestima iz američkog proizvodnog sektora.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo za 0,1 posto, na 96,75 bodova. Drži se tako nedaleko najnižih razina u tri mjeseca od 95,84 boda, na koje se u jednom trenutku spustio u prošlotjednom trgovanju zbog očekivanja trgovaca da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope u najmanje tri navrata do kraja godine.

Dolar je prema jenu skliznuo jutros gotovo 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije te se njime trgovalo po 108,23 jena. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1292 dolara, što znači da je bio u neznatnom plusu u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Gubici dolara bili su ipak mršavi u usporedbi sa skokom od 0,6 posto u ponedjeljak kada su se zbog smanjenja napetosti između Washingtona i Kine investitori okrenuli kupnji globalne rizične imovine.

"Veće se teškoće mogu očekivati u ovome tjednu zbog objave ključnih američkih gospodarskih pokazatelja, uključujući izvješće o zaposlenosti i druge vijesti s tržišta rada", izjavio je Kenneth Broux, valutni analitičar u Societe Generaleu.

U fokusu investitora u petak će biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u, za koje ekonomisti očekuju da će pokazati da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 160 tisuća, u usporedbi s povećanjem za 75 tisuća u svibnju.

Australski dolar ojačao je oko 0,3 posto prema američkom nakon što je australska središnja banka za četvrt postotnog boda smanjila ključne kamatne stope, na rekordno niskih jedan posto. Odluka je u skladu s očekivanjima ekonomista.

U priopćenju navode da će ih ponovno smanjiti "ako bude potrebno", što su neki analitičari protumačili kao signal da je daljnje smanjenje kamatnih stopa manje vjerojatno no što su prije mislili.

Tečaj funte zadržao se na oko 1,26 dolara nakon što je Jeremy Hunt, kandidat za nasljednika britanske premijerke Therese May, izjavio da je njemačka kancelarka Angela Merkel spremna razmotriti prijedloge za revidirani sporazum o brexitu.