SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Dobit Lufthanse pala osam posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2019. - 16:52:06
FRANKFURT - Njemački avioprijevoznik Lufthansa izvijestio je da je prošlu godinu zaključio s manjom dobiti zbog poremećaja u zračnom prometu i viših troškova goriva, a probleme s uskim grlima u zračnim lukama očekuju i u ovoj godini.

Neto dobit najvećeg europskog avioprijevoznika smanjena je u 2018. godini osam posto, na 2,2 milijarde eura. Prihodi su im porasli šest posto, na 35,8 milijardi eura.

U kompaniji ističu da su njihove rezultate pritisnuli poremećaji u zračnom prometu, veći troškovi goriva i skupa akvizicija dijelova poslovanja propalog konkurenta Air Berlina.

Uprava je ujedno snizila zacrtanu stopu povećanja prijevozničkih kapaciteta u ovoj godini zbog infrastrukturnih uskih grla u zračnim lukama i u kontroli zračnog prometa.

Tako će ovog ljeta kapacitet biti povećani za 1,9 posto, upola manje no što su u Lufthansi dosada najavljivali.

Prihodi Lufthanse trebali bi ove godine porasti četiri do šest posto, ali će operativna marža vjerojatno pasti s prošlogodišnjih 7,9 posto, na 6,9 do osam posto.

U upravi očekuju daljnje povećanje cijena goriva u 2019. godini, nakon prošlogodišnjeg povećanja za 850 milijuna eura. Prošle su godine također knjižili 518 milijuna eura troškova zbog odgođenih i otakazanih letova.

U prva tri prošlogodišnja kvartala rezultate Lufthanse opteretila je i integracija Air Berlina u niskotarifnu podružnicu Eurowinga, 'teška' 170 milijuna eura.