SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZITIVNO
 
Dobar početak godine za srpske građevinare
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 26.05.2018. - 14:02:52
BEOGRAD - U sektoru građevinarstva su u prvom kvartalu zabeleženi izuzetno dobri rezultati, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i navelo da, uz rast vrednosti izvedenih radova od 28,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, povećan je i broj izdatih građevinskih dozvola za 14,1 odsto.

"Najviše građevinskih dozvola izdato je za zgrade, 77,4 odsto, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade. Samo u martu 2018. prijavljena je izgradnja 1.497 stanova u celoj Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 metra kvadratna. U novogradnji prednjače Beograd, gde je zabeleženo 36,5 odsto predviđene vrednosti, a slede Rasinski i Južnobački okrug", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, povećanje vrednosti izvedenih građevinskih radova predstavlja preliminarnu procenu Republičkog zavoda za statistiku za radove izvedene u Srbiji, iskazanu u stalnim cenama.

Do kraja maja, kad budu poznati konačni podaci, očekuje se da povećanje vrednosti građevinskih radova premaši 30 procenata, dodaje se u saopštenju.
Ministarstvo ukazuje da je sektor građevinarstva dao najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2018, koji je iznosio 4,5 odsto.

"Očekuje se da se pozitivan trend nastavi i u narednim mesecima, imajući u vidu velike infrastrukturne projekte koji se trenutno realizuju i projekte čija se realizacija planira u drugoj polovini godine, kao što je početak gradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti", piše u saopštenju.