SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODJELA DOBITI
 
Dividenda Jugopetrola 88,3 centa
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 09.05.2019. - 18:18:01
PODGORICA – Akcionari naftne kompanije „Jugopetrol" na godišnjoj skupštini 29. maja ove godine raspravljaće o predlogu odluke o raspodjeli dobiti vlasnicima za poslovnu 2018. godinu u ukupnom bruto iznosu od 4,51 milion evua ili 97 centi po akciji, pišu podgoričke Vijesti.

To znači, navode, da će po odbijanju poreza na dividendu od devet odsto akcionari moći da računaju na isplatu dividende od 88,27 centi po deonici, u neto iznosu.

Predloženi iznos dividende „Jugopetrol" dijeli akcionarima drugu godinu zaredom.

Neto dobit ove kompanije, u većinskom vlasništvu grčkog „Hellenic Petroleuma", za prošlu godinu bila je je 6,77 miliona evra.

Ta neto dobit, dodaju, prema odluci menadžmenta i uprave, djelimično je usmjerena u neraspoređenu dobit, dok će bruto iznos od 4,51 miliona evra biti raspodeljen akcionarima.

U predlogu odluke piše, kažu, da pravo na dividendu imaju akcionari koji su upisani kod Centralnog klirinškog depozitarnog društva na dan kada skupština akcionara donese tu odluku.

Kako su objasnili iz naftne kompanije, pišu Vijesti, predložena dividenda je niža od ostvarene prošlogodišnje neto dobiti „jer je u toku investicioni program – investicije u benzinske stanice i instalaciju Bar".

„Predložena dividenda od 4,51 milion doneće povraćaj adekvatnog iznosa dobiti akcionarima u isto vreme obezbeđujući dovoljnu likvidnost za predstojeće investicije", piše u predlogu odluke.