SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODIVLJALO VRIJEME
 
Dijelovima Hrvatske prijete poplave, oglašen crveni meteoalarm
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2019. - 09:39:26
ZAGREB - Iako posljedice prošlog vremena nisu još ni sanirane, novo nevrijeme u punoj je snazi i izaziva brojne probleme diljem Hrvatske. u Hrvatskom zagorju zbog obilne kiše prijete poplave, a jako jugo stvara probleme diljem Jadrana. 

U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije - od sjevernog Jadrana do Dubrovnika. Obilna kiša poplavila je rive, a u Umagom je prošla i pijavica.

Zbog obilne kiše za područje Istre i Like i Gorskog kotara izdan je za danas crveni alarm, a isti je na snazi i za ostatak obale zbog olujnog juga.

I danas će istočna Hrvatska biti pošteđena mnogobrojnih vremenskih neprilika. U Podunavlju će kiša izostati, bit će i sunčanih razdoblja, a uz umjeren do jak jugoistočnjak dnevna će temperatura zraka biti i oko 20 °C. Prema zapadu raste vjerojatnost za kišu, a i temperatura će biti niža.

U središnjoj će Hrvatskoj uz oblačno vrijeme temperatura zraka biti uglavnom između 9 i 14 °C. Kiša česta, ponegdje i obilna, a može i zagrmjeti.

U gorju i na sjevernom Jadranu još nepovoljnije - na snazi je i najviši stupanj upozorenja za obilnu kišu i olujan vjetar. Najintenzivnije će biti u noći i prijepodne, kada su moguće i bujične poplave. Jugo će prolazno oslabjeti i okrenuti na buru, a navečer opet pojačati. Dnevna temperatura od 8 do 14 °C, ponegdje na obali i do 17 °C.

U Dalmaciji pak između 17 i 20 °C. Ponegdje će biti obilne kiše, a osobito su na širem zadarskom području moguće i nevere. Puhat će jako i olujno jugo, zbog kojeg će i more biti jače valovito, pa će biti problema u pomorskome prometu te opet plavljenja obale.

Na jugu Hrvatske subotu će obilježiti jako i olujno jugo, koje će stvarati velike valove, osobito prema otvorenome moru i oko 6 metara visine. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a sunčana razdoblja bit će rijetka, prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Na Facebooku meteoservisa RIMETEO javljaju kako su Cres, Lošinj i Rab zbog jakog juga odsječeni od ostatka zemlje.

Obilne kiše u Hrvatskom zagorju, prijete poplave

Vatrogasci DVD - a Zlatar Bistrica dali su izjavu za Zagorje.com rekavši kako ispumpavaju cestu prema Konjščini gdje voda već, nažalost, ulazi u kuće. Kako su rekli, budući da nije bilo naznaka da se voda uspije ispumpati, načelnik Žarko Miholić uz zapovjednika DVD - a izdao je zapovijed da se prekopa nogostup kako bi se voda lakše mogla povući.

"Zasad još situacija nije alarmatna. Imali smo tek tri intervencije u južnom dijelu županije - rekao nam je kratko Lovrenčić dodajući kako je na sjeveru županije zasad situacija pod kontrolom", kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić.

A vremenska prognoza ne nudi neki optimizam. Kraj oborina se ne nazire ni danas ni sutra, a one bi, prema predviđanjima meteorologa, mogle biti i vrlo obilne.