SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
DiCaprio investira u alternativu tradicionalnim bankama
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 25.03.2019. - 08:00:22
NEW YORK - Američki glumac Leonardo DiCaprio, poznat kao ekološki aktivist i investitor u različite održive poslove, pridružio se kreiranju alternative tradicionalnim bankama. 

Kompanija Aspiration se opisuje kao pružatelj "socijalno svjesnih i održivih bankarskih usluga i investicionih proizvoda" koji klijentima omogućavaju da "zarade novac dok poboljšavaju svijet". 

Za razliku od tradicionalnih financijskih kuća, Aspiration ne koristi depozite klijenata za financiranje naftovoda ili pretvaranje korisničkih naknada u financiranje kampanja za političare, navodi se na internet stranici kompanije. 

Koncept kompanije Aspiration je očigledno uvjerio Leonarda DiCapria ne samo da financijski učestvuje u bankarskoj alternativi, već i da podržava kompaniju kao član savjetodavnog odbora. 

U izjavi, glumac je objasnio svoju predanost Aspirationu:

"Svake godine, 100 milijardi dolara vrijednih cjevovoda, bušotina i drugih projekata vezanih za fosilna goriva se financira sredstvima deponiranim u tradicionalnim bankama. Da bismo stvorili dugoročna rješenja za našu planetu, potrebne su nam alternative koje omogućavaju potrošačima da se uhvate u koštac sa klimatskim promjenama u svojim svakodnevnim životima", obrazložio je DiCaprio. 

"Depoziti bez fosilnih goriva su nagrađeni i socijalno svjesni. Ponosan sam što sam dio Aspirationa i njegovog rada da spasimo planetu". 

Za razliku od etabliranih finansijskih kuća, Aspiration se nadovezuje na "efekat zajednice" i fokusira na svijest zajednice i okoliša. Prema njihovim vlastitim izjavama, to također znači da korisnici plaćaju mjesečnu naknadu između 0 i 20 dolara - ovisno o tome što oni sami smatraju "poštenim". 

Trenutno, kompanija tvrdi da ima bazu klijenata od milijun vlasnika računa. Svakog mjeseca dodaje se 100.000 novih kupaca, kaže predsjednik uprave Andrej Černi.