SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEST
 
Deutsche Boerse testira mogućnosti obuzdavanja agresivnih trgovaca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2019. - 09:05:24
FRANKFURT - Njemački burzovni operater Deutsche Boerse namjerava usporiti superbrzu trgovinu opcijama za dionice za tisuću puta u sklopu pilot-projekta koji bi trebao ublažiti "agresivno ponašanje" trgovaca.

Od 3. lipnja do 3. rujna ove godine brzina trgovanja opcijama za kupnju odnosno prodaju francuskih i njemačkih dionica na platformi Eurex bit će ograničena, izvijestili su iz Deutsche Boersea za AFP.

Dosada se tim financijskim instrumentima, koji ulagačima osiguravaju pravo na kupnju odnosno prodaju određenog broja dionica po unaprijed određenoj cijeni na određeni datum, trgovalo u milijuntom dijelu sekunde zahvaljujući moćnim kompjutorima.

Ubuduće će narudžbe za trgovanje opcijama biti 'parkirane' u knjizi Eurexa 'jednu tisućinku sekunde', najavljuju u Deutsche Boerseu, dodajući da će taj potez "omogućiti sudionicima na tržištu koji jamče likvidnost da se fokusiraju na potrebe krajnjih klijenata i institucionalnih ulagača".

Eurex spada među vodeće burze za trgovanje financijskim izvedenicama u Europi. U kompaniji tvrde da trgovci specijalizirani za superbrzu trgovinu čine trećinu njihovih zaposlenika. U segmentu trgovine opcijama njihov je udio veći i iznosi 50 do 60 posto.

Superbrza trgovina često je pod lupom zbog sumnje da možda pojačava oscilacije cijena na financijskim tržištima, napominje AFP.

"Pojedini su akteri u segmentu superbrze trgovine posebno aktivni u razdobljima visokih oscilacija cijena na tržištu i zato mogu pojačati trendove u kretanju cijena", upozorila je središnja njemačka banka u izvješću objavljenom 2016. godione.

Kočnice za trgovinu poput Eurexovog propisa o 'parkiranju' narudžbi donedavno su se primjenjivale samo na američkim burzama dionica.

U veljači su iz Intercontinental Exchangea sa sjedištem u Atlanti najavili da će uvesti odgodu realizacije narudžbi za terminske ugovore za trgovinu zlatom i srebrom u trajanju od tri tisućinke sekunde.