SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
del Vecchio kupio važan udjel u Mediobanci
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 20.10.2019. - 19:05:46
MILANO - Leonardo del Vecchio, drugi najbogatiji čovjek Italije, unatoč približavanju proslave 85. rođendana, ne smanjuje svoj poslovni apetit.

Dapače, kako piše Financial Times, posljednji su tjedni pokazali da nema ni najmanju namjeru u svojim se odmaklim godinama povući iz poslovnog svijeta, nego da će ostati jedna od najaktivnijih i najborbenijih figura u korporativnoj Europi. Del Vecchio je, inače, osnivač i većinski vlasnik EssilorLuxottice, najvećeg svjetskog proizvođača naočala i leća, poznat po brendovima poput RayBana i Oakleya.

A osim što i dalje ima centralnu ulogu u borbi za tron u EssilorLuxottici, kralj naočala prošli je mjesec potresao i svijet talijanskih financija. Naime, kupovinom udjela od sedam posto u talijanskoj investicijskoj banci Mediobanca i najavom podizanja tog udjela iznad deset posto del Vecchio je postao akter kompleksne mreže koju čine najveća talijanska banka UniCredit, njena najveća investicijska banka Mediobanca te najmoćnija talijanska osiguravajuća kuća Generali.

Stoga ne čudi što su brojni analitičari zaključili kako poduzetnik namjerava igrati aktivnu ulogu u budućoj vladavini Mediobancom. Naime, glas u Mediobancinom vijeću del Vecchiju daje utjecaj nad najvećom investicijom UniCredita kao i udjel u Generaliju. Milijarder trenutno posjeduje otprilike pet posto udjela tog osiguravatelja te oko dva posto UniCredita, koji također ima udjel u Mediobanci. Neki analitičari smatraju kako je mogući cilj posljednjeg del Vecchiovog koraka prodaja loših Mediobancinih dionica u Generaliju čime bi se potencijalno povećala vrijednost te kompanije, što je, kako tvrde, moguće prodajom koja bi mogla uključivati dugoosporavanu investiciju u osiguravatelja od strane talijanske Intesa Sanpaolo, ili pak nekim sporazumom koji uključuje samu Mediobancu.

I dok analitičari i stručnjaci pokušavaju dokučiti namjere talijanskog milijardera, on je medijima kazao kako "radi na planu kojim će investicijska banka Mediobanca postati lider ne samo u Italiji, već u cijeloj Europi".

Sve navedeno više je nego jasan dokaz da tajkun koji je prije 15 godina naveliko najavljivao svoj odlazak iz poslovnog svijeta, nema nikakvu namjeru dane provoditi na kauču u svojoj ogromnoj vili u Monte Carlu.

Naime, del Vecchio je 2004. upravljačku palicu Luxotticom predao Andrei Guerri, koji je imao bogato iskustvo upravljanja kompanija u obiteljskom vlasništvu, jer naprosto nije htio da vodstvo nad kompanijom preuzme ijedno od njegovo šestero djece. To je, naravno, oduševilo stručnjake za korporativno upravljanje.

Ipak, deset godina kasnije, tada 79-godišnji del Vecchio vratio se u kompaniju svrgnuti Guerru te ga je s tim ciljem isplatio s 10 milijuna eura i 33 milijuna eura vrijednim dionicama. Kako je kazao, del Vecchio se "vratio sklapati dogovore". I to je doista učinio.

Prije dvije godine talijanska Luxottica spojila se s francuskim proizvođačem leća Essilorom čime je nastala grupacija vrijedna više od 50 milijardi eura. No, nastala je i borba nad tom grupacijom. Leonardo del Vecchio i Essilorov vlasnik Hubert Sagnieres su se, naime, dogovorili da će dijeliti moć nad novonastalom grupacijom dok ne zaposle novog generalnog direktora. Logično, svatko pokušava progurati "nekog svog". Iz Essilora su, primjerice, optužili talijanskog milijardera kako iz pogrešnih razloga na vrhu kompanije želi Francesca Millerija, svog osobnog asistenta, IT stručnjaka i obiteljskog prijatelja, odnosno da kroz njega namjerava imati kontrolu nad cijelom kompanijom. Del Vecchio to, naravno, negira, a takve su insinuacije alarmirale i neke od dioničara EssilorLuxottice, kojoj su još u svibnju nedostajali obavezni (i potrebni) nezavisni direktori u Nadzornom odboru, što je dolilo ulje na vatru.