SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-SAD
 
Dačić: Sastanak sa Tillersonom bio izuzetno dobar
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 10.02.2018. - 13:47:22
WASHINGTON - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je njegov sastanak sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillerosnom u Washingtonu bio izuzetno dobar i da je razgovor bio posvećen budućnosti i odnosima Srbije i SAD, ocenivši da nova američka administracija ima više razumevanja za Srbiju nego prethodne administracije.

"Pre sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu. Za nas je ove godine veoma važan datum 28. jul, tada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Woodrow Wilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu", rekao je Dačić.

Dodao je da je od tada prošlo 100 godina i ocenio da treba "resetovati" odnose dve zemlje, da traže zajedničke interese i da traže način kako da SAD pomognu da se ostvari ključni cilj Srbije, a to je, kako je naveo, stabilnost i mir u regionu, i rešavanje otvorenih pitanja.

"Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije... U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente. Ovaj sastanak potvrdjuje da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao i da je vreme da američki predsednik Donald Trump dodje u Srbiju, imajući u vidu da je posednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio Džimi Karter.

"Istakao sam i u ime predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu", kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, sastanak sa Tilersonom je bio usmeren ka tome da neko zaista sasluša sve argumente Srbije i razloge ponekad "oštrijih stavova u regionu".

"Imajući u vidu da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu da ocenim da je sastanak bio izuzetno dobar i da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", rekao je Dačić posle sastanka sa Tilersonom.