SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVOZ
 
Crna Gora najviše uvozi naftu, automobile i meso
Autor/izvor: SEEbiz / Pobjeda
Datum objave: 12.11.2017. - 19:13:03
PODGORICA - U prvih devet mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, za uvoz robe utrošila 1,68 milijardi eura, što je 8,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Crna Gora najviše troši na uvoz nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i mesa.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da crnogorski uvoz još dugo neće biti manji, već da će on postupno i stabilno rasti.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 9,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. –

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 14,9 odsto - naveli su iz Monstata.

- U strukturi uvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 368,2 miliona eura, koji čine drumska vozila 115,8 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji 67,5 miliona eura - kazali su iz Monstata. Za prvih devet mjeseci uvoz vozila povećan je 18 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Za uvoz telefona skoro 55 miliona eura

Podaci Monstata pokazuju da je za uvoz telekomunikacionih aparata i uređaja, u prvih devet mjeseci ove godine, utrošeno 54,84 miliona eura, odnosno skoro 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ti podaci potvrđuju poznatu činjenicu da crnogorski građani vole da kupuju najnovije telefonske aparate, i da smo po broju korisnika mobilne telefonije u svjetskom vrhu. U Crnoj Gori je na kraju septembra bilo 1,14 miliona korisnika mobilne telefonije.