SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Credit Suisse više neće financirati nove termoelektrane na ugljen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.12.2019. - 18:12:51
ŽENEVA - Švicarska banka Credit Suisse objavila je u srijedu da više neće financirati gradnju novih termoelektrana na ugljen, prihvaćajući time učestale pozive ekoloških aktivista financijskom sektoru da podrži borbu protiv klimatskih promjena.

"Banka je odlučila da više neće odobravati nikakve oblike financiranja za razvoj novih elektrana na ugljen", stoji u priopćenju Credit Suissea, objavljenom uoči konferencije o investiranju.

Credit Suisse prihvaća "svoj dio odgovornosti za sučeljavanje s izazovima klimatskih promjena", poručili su iz banke.
Naglašavaju također da u budućnosti namjeravaju proširiti svoje aktivnosti podrške "niskougljičnoj, klimatski otpornoj ekonomiji".
Na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimi, održanoj ovog tjedna u Madridu, guverner britanske središnje banke na odlasku Mark Carney zatražio je "tranziciju gospodarstva u cjelini", poručujući kompanijama da transparentno objavljuju podatke o utjecaju svoga poslovanja na okoliš.
Kompanije "moraju biti nagrađene ili kažnjene, već prema tome jesu li na pravoj ili krivoj strani tranzicijskog procesa", poručio je Carney, koji će uskoro preuzeti dužnost posebnog izaslanika UN-a za klimatske promjene i financije.