SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLAGI OPORAVAK
 
CME i prošlu godinu zaključio s neto gubitkom; poboljšanje pred kraj godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2017. - 14:07:50
HAMILTON - Medijska kuća Central European Media Enterprises, vlasnik Nove TV, izvijestila je u četvrtak da je i prošlu godinu zaključila s neto gubitkom, većim nego u godini ranije, iako su posljednje tromjesečje zaključili s pozitivnim rezultatom.

U 2016. godini CME je poslovao s neto gubitkom od 180,3 milijuna dolara. Prethodnu su godinu zaključili su neto gubitkom od 114,9 milijuna dolara. Neto prihodi porasli su pak 5,3 posto, na 638 milijuna dolara.

U kompaniji napominju da su tržišta televizijskog oglašavanja u šest zemalja u kojima posluju prošle godine porasla za procijenjenih šest posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva.

Prihodi od oglašavanja porasli su im pet posto, poduprti poboljšanjem na četiri od ukupno šest tržišta, uključujući i tri najveća - češko, rumunjsko i slovačko. Posluju još i u Hrvatskoj, Bugarskoj i Sloveniji.

U takvom im je okruženju, uz pojačanu kontrolu troškova, godišnja operativna dobit prije deprecijacije i amortizacije (EBITDA) poskočila u 2016. za 22,2 posto, na 150 milijuna dolara.

"Godinu smo završili jako dobro, s najvišom EBITDA u pet godina", konstatirao je Michel Del Nin, jedan od dvojice izvršnih direktora CME-a.

Posljednje su prošlogodišnje tromjesečje nakon više godina zaključili s pozitivnim rezultatom, ostvarivši neto dobit od 21,1 milijun dolara. U istom razdoblju godine ranije neto gubitak iznosio je 11,4 milijuna dolara.

Neto prihodi uvećani su im u razdoblju od listopada do prosinca šest posto, na 207,1 milijun dolara.

EBITDA im je iznosila 61,3 milijuna dolara i uvećana je za devet posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

U Hrvatskoj su prošlu godinu zaključili s prihodima na razini 2015. godine, od 55,6 milijuna dolara. EBITDA im je poskočila devet posto, na 86 milijuna dolara.

Još je više, za 63,3 posto, najsnažnije među zemljama u kojima CME posluje, EBITDA u Hrvatskoj poskočila u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, dosegnuvši 3,2 milijuna dolara.