SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POGON
 
Cinkarna Celje želi da gradi pogon u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.02.2018. - 09:10:14
CELJE - Hemijska kompanija Cinkarna Celje, specijalizovana za proizvodnju titanijum-dioksida, razmatra izgradnju fabrike u Srbiji posle 2020. godine, a investicija bi vredela 250 do 300 miliona evra, izjavio je generalni direktor kompanije Tomaž Benčina.

"Kompanija ima 'zeleno svetlo' Nadzornog odbora i sada će istražiiti lokacije i uraditi studiju izvodljivosti", rekao je Benčina za agenciju STA, ocenivši tu odluku istorijskim potezom za kompaniju.

On je naveo da trenutna lokacija ograničava povećanje proizvodnje kompanije. 

"Veća ekspanzija proizvodnje titanijum-dioksida moguća je samo izvan Celja, a ne mogu da zamislim da bismo dobili dozvolu za još jednu proizvodnu liniju u Celju", objasnio je Benčina.

Benčina je, kako prenosi agencija, rekao da zbog ekoloških standarda takve fabrike u EU mogu samo da proširuju proizvodnju već poostojećih kapaciteta. Nije rekao da li je fabrika uopšte ispitala mogućnost za takav projekat u Srbiji. 

Cinkarna je, prema sopstvenom izveštaju, najmanji proizvođač titanijum-dioksida u Evropi, sa udelom od četiri do pet odsto u evropskoj proizvodnji, a u svetskoj sa samo jedan odsto. 

Kompanija je u prva tri kvartala prošle godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 143,6 miliona evra, što je za 9,0 odsto više nego u istom periodu 2016, dok je neto dobit uvećala za gotovo tri puta na 25,5 miliona evra. Poslovni rezultati za celu godinu biće objavljeni u martu. Benčina je rekao da je za 2018. godinu planirana neto dobit od oko 30 miliona evra na prihod od prodaje od neznatno ispod 200 miliona evra.