SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne pod utjecajem OPEC i rasta američkih zaliha benzina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.04.2017. - 16:38:10
LONDON - Cijene nafte stagnirale su i u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je predana naporima za smanjenje prezasićenosti na tržištu koja traje od 2014. godine.

Na londonskom se tržištu cijena barela u srijedu nije znatnije promijenila u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,94 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo također po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 52,44 dolara.
OPEC i neki drugi proizvođači poput Rusije dogovorili su smanjenje proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno (BPD) u prvoj polovini 2017. godine, kako bi smanjili prezasićenost opskrbe koja traje već gotovo tri godine.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je pak istraživanje u kojoj je mjeri ukidanje sankcija protiv Irana bilo u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a. Mnoge su američke sankcije protiv Irana ukinute krajem 2015. godine, a Teheran je više nego udvostručio svoj naftni izvoz tijekom prošle godine, nadodajući još barela na već prezasićeno svjetsko tržište.

Američko tržište i dalje ostaje jako prezasićeno, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu objavljeni u utorak. Iako su zalihe sirove zalihe u tjednu do 14. travnja pale za 840.000 barela, na 531,6 milijuna barela, to je i dalje vrlo blizu rekordne razine. Zalihe benzina, pak, porasle su za 1,4 milijuna barela nakon što su rafinerije povećale preradu za 334.000 barela dnevno.

 „To bi značilo ozbiljno smanjenje potpore cijenama, osim ako službeni podaci američke vlade budu pokazali potpuno različitu situaciju”, rekao je Sukrit Vijayakar iz konzultantske kuće Trifecta.  Službeni podaci američke vlade očekuju se kasnije popodne.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,60 dolara, što je za 34 centa manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.