SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne nadomak 62 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2019. - 17:20:09
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 62 dolara, balansirajući između nade da bi Sjedinjene Države i Kina mogle uskoro riješiti trgovinski spor i zabrinutosti za svjetski gospodarski rast.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 52,82 dolara.

Raspoloženje na tržištima ponovo je podigla nada da će Washington i Peking možda ipak izbjeći pravi trgovinski rat. Trodnevni pregovori završili su bez konkretnih najava ali bi dvije strane do kraja mjeseca mogle održati još jedan sastanak na visokoj razini.

"Raspoloženje se znatno popravilo a optimizam zbog trgovinskih pregovora raspirio je apetit za rizikom", konstatira u bilješci klijentima Jasper Lawler iz London Capital Groupa.

Rast cijena zakočila je ipak zabrinutost za svjetsko gospodarstvo, s obzirom na učestale naznake da bi kineski gospodarski rast u 2018. i 2019. mogao biti najslabiji od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Većina analitičara snizila je procjene svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini ispod tri posto a neki strahuju i od recesije uslijed trgovinskih sporova i spiralnog povećanja zaduženosti.

Na strani ponude tržišta podupire smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača predvođene Rusijom. One su odlučile smanjiti proizvodnju od početka ove godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi potaknule smanjivanje zaliha i poduprle tržišta.

Dodatnu potporu cijenama pruža i smanjeni izvoz nafte iz Irana od studenog prošle godine kada je SAD ponovo Teheranu uveo sankcije zbog nuklearnog programa.

Nastojanja vodećih proizvođača neutralizira veća proizvodnja u Sjedinjenim Državama, koja je u 2018. porasla za dva milijuna barela dnevno, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

U konzultantskoj kući JBC Energy ovog su tjedna procijenili da je početkom 2019. "znatno premašila 12 milijuna barela dnevno".

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 59,48 dolara, što znači da je porasla 1,24 dolara u odnosu na prethodni radni dan.