SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Cijene nafte stabilne iznad 52 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.03.2017. - 18:00:56
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara, balansirajući između ograničene opskrbe iz vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i veće proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,01 dolar. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,19 dolara.

Investitori su na kraju tjedna vagali smanjenu opskrbu iz OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača s jedne i veću američku proizvodnju i visoke zalihe s druge strane.
Potporu cijenama pružio je danas slabiji dolar, koji je pritisnulo priopćenje američke središnje banke Fed da neće ubrzavati ciklus podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu se također špekulira o produljenju razdoblja smanjene opskrbe, koje bi trebalo završiti početkom srpnja.
Saudijski ministar za energiju Khalid al-Falih rekao je u četvrtak da bi se smanjenje moglo nastaviti i nakon tog roka ako se naftne zalihe zadrže iznad dugoročnog prosjeka.

Pritom je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju i povrh dogovorene kvote pa se postavlja pitanje jesu li spremni za dodatne rezove budući da se nekoliko članica OPEC-a i neovisnih proizvođača ne drži sporazuma.

"OPEC je pokazao više kohezije nego što smo očekivali ali problem je zapravo oduvijek bio u tome što 'slobodni strijelci' imaju najviše koristi od OPEC-ova smanjenja, što čini dogovor nestabilnim", rekao je Dan Smith iz Oxford Economicsa u bilješci klijentima.

"Saudijska Arabija nije spremna snositi sav teret rebalansa naftnog tržišta i ne budu li drugi surađivali, OPEC će se možda teško odlučiti na produljenje razdoblja smanjene proizvodnje i nakon sredine godine", dodao je Smith.

Pozornost tržišta okreće se sada podacima o bušotinskim postrojenjima u SAD-u koje će tokom dana objaviti specijalizirana kompanija Baker Hughes a pokazat će razinu aktivnosti bušenja nafte iz škriljaca.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 49,70 dolara, te se povećala 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.