SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilne ispod 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2018. - 16:19:38
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara, poduprte očekivanjima da će Saudijska Arabija potaknuti Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) a možda i Rusiju na smanjenje proizvodnje prema kraju godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,70 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 56,49 dolara.

OPEC pod dirigentskom palicom Saudijske Arabije poziva na smanjenje proizvodnje na razini grupe za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno kako bi se spriječilo gomilanje zaliha neiskorištene nafte. U tom bi sporazumu trebali sudjelovati i njihovi partneri.

"Čini se da za tržište smanjenje proizvodnje već gotova stvar. Vidjet ćemo hoće li zaista biti tako nakon sljedećeg sastanka OPEC-a 6. prosinca. Nije nerazumno očekivati da će do tada cijene ostati stabilne", izjavio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Ruski ministar za energiju Alexander Novak izjavio je u ponedjeljak da Rusija, koja nije članica OPEC-a, planira potpisati sporazum o partnerstvu s grupom, te da će detalji biti razmatrani na sljedećem sastanku OPEC-a.

Cijena je na londonskom tržištu pala skoro 25 posto u odnosu na razine s početka listopada zbog konkretnih naznaka usporavanja potražnje koje su se poklopile s rekordnom proizvodnjom SAD-a, Rusije i Saudijske Arabije.

Ulagače posebno brinu izgledi za rast potražnje u idućoj godini s obzirom na trgovinski spor Sjedinjenih Država i Kine.

Opskrba je također bila izvor zabrinutosti s obzirom na američko uvođenje sankcija iranskom naftnom sektoru početkom mjeseca. Te su bojazni u međuvremenu pale u drugi plan nakon što je Washington odobrio izuzeće pojedinim kupcima iranske nafte.

"Glavni su trend na burzama i dalje špekulacije s padom cijena nafte budući da investitori više ne vjeruju u rizik tješnje ponude", zaključio je Carlo Alberto De Casa iz ActivTradesa.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 66 dolara, što znači da je porasla 72 centa u odnosu na dan ranije.