SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte stabilizirale se na svim tržištima, globalni ekonomski izgledi slabi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.11.2018. - 15:00:59
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon znatnih oscilacija prethodnih dana, no na tržištu prevladava oprez jer investitore brine da bi zbog tmurnih globalnih gospodarskih izgleda moglo doći do prevelike ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,17 dolara, nakon što je dan ranije ojačala 66 centi ili jedan posto.

I na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 56,29 dolara. U srijedu je pri zatvaranju cijena barela bila u plusu bila 1,01 posto ili 56 centi.

Trgovci smatraju da su se cijene na oba tržišta stabilizirala, uslijed naznaka da bi Kina i Sjedinjene Države mogle poduzeti korake ka ublažavanju trgovinskog spora.

Ipak, cijene nafte pale su za otprilike četvrtinu od razina s početka listopada, budući da se ponuda povećava, a očekuje se usporavanje potražnje i gospodarski pad. "Azijske rafinerije i potrošači s kojima komuniciramo počinju se brinuti zbog usporavanja potražnje", rekao je Mike Corley iz Mercatus Energy Advisorsa.

Američka banka Morgan Stanley objavila je u srijedu da su se kineski gospodarski uvjeti bitno pogoršali u trećem tromjesečju 2018. godine, dok analitičari Capital Economicsa ističu da su "kratkoročna gospodarska očekivanja još slaba".

U međuvremenu, objavljeni su i podaci o padu gospodarskih aktivnosti u industrijskim silama Japanu i Njemačkoj u trećem tromjesečju. Istodobno je ponuda porasla, posebice zbog 22-postotnog rasta američke proizvodnje u ovoj godini, na rekordnih 11,6 milijuna barela dnevno (bpd).

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 64,51 dolar, što znači da je potonula za 2,50 dolara u odnosu na dan ranije.