SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte skočile prema 72 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.04.2019. - 18:49:43
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara zbog poremećaja u opskrbi iz Venezuele, Libije i Irana, koji su se nadovezali na koordinirano smanjene opskrbe koje provode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 84 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 64,53 dolara.

Cijene su u ovoj godini porasle više od trećine zbog smanjene opskrbe iz OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom i američkih sankcija Iranu i Venezueli, te eskalacije sukoba u Libiji.

Šef libijske Nacionalne naftne korporacije upozorio je danas da bi obnovljene borbe mogle potpuno blokirati proizvodnju sirove nafte u toj zemlji.

Današnji rast cijena nisu omela ni strahovanja da bi očekivani sporiji rast kineskog gospodarstva, za 6,2 posto u ovoj godini, mogao rezultirati manjom potrošnjom energenata.

"Iako su makroekonomske bojazni od naglog usporavanja gospodarskog rasta možda pretjerane, rizik koncentracije globalne potražnje za naftom (u Aziji) i dalje je podcijenjen", konstatiraju analitičari RBC Capital Marketsa.

OPEC i njegovi partneri sastat će se u lipnju kako bi odlučili hoće li nastaviti sa smanjenjem opskrbe. Iako se smatra da vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija želi nastaviti s rezovima, izvori unutar grupe kazali su da bi u slučaju novih poremećaja Saudijci od srpnja mogli povećati proizvodnju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 70,41 dolar, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.