SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle prema 78 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.09.2018. - 16:58:13
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara pod utjecajem posustale američke proizvodnje iz škriljaca i strahovanja ulagača od smanjene opskrbe s obzirom na američke sankcije Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,50 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 50 centi i njime se trgovalo po 68,25 dolara.

Na tržištima je na početku tjedna ponovo prevladala bojazan za opskrbu s obzirom na američke sankcije Iranu, koje bi od studenog trebale obuhvatiti i naftni sektor.

"Scenarij viših cijena nafte temelji se na smanjenom izvozu iz Irana zbog američkih sankcija, zakočenom rastu američke proizvodnje iz škriljaca, nestabilnoj proizvodnji u zemljama poput Libije i Venezuele i pretpostavci da trgovinski rat SAD-a i Kine neće značajnije utjecati na naftnu potražnju u sljedećih 6-9 mjeseci ", kazao je Harry Tchilinguirian iz banke BNP Paribas.

"Prema takvom scenariju očekujemo da će cijena barela u Londonu biti iznad 80 dolara", rekao je Tchilinguirian na Reutersovom Globalnom forumu o nafti.

Podaci američke specijalizirane tvrtke za usluge naftnom sektoru Baker Hughes pokazali su prošlog petka da su u SAD-u u prošlom tjednu neto zatvorena dva bušotinska postrojenja. Njihov broj stagnira od svibnja, odražavajući poboljšanu efikasnost proizvodnje s jedne i uska grla u opskrbi i infrastrukturna ograničenja s druge strane.

Izvan Sjedinjenih Država, iranski izvoz sirove nafte smanjio se prije studenog kada bi na snagu trebale stupiti američke sankcije naftnom sektoru te zemlje. Iako se mnogi uvoznici iranske nafte ne slažu sa sankcijama, malo je njih spremno ući u sukob s Washingtonom oko tog pitanja.

"Vlade možda istupaju oštro, najavljuju otpor (američkom predsjedniku Donaldu) Trumpu i/ili zahtjeve za izuzećem. No, općenito gledano, kompanije s kojima smo u kontaktu... kažu da neće ništa riskirati", tumače u savjetodavnoj kuća FGE.

„Svi se boje američkih financijskih penala i gubitka osiguranja za prijevoz brodovima", pojašnjavaju njihovi analitičari.

Paralelno tom pritisku Washington poziva druge proizvođače da povećaju proizvodnju kako bi zakočili rast cijena. Američki ministar za energetiku Rick Perry sastat će se u ponedjeljak i četvrtak s kolegama iz Saudijske Arabije i Rusije, budući da Trumpov kabinet želi potaknuti najvećeg izvoznika nafte i najvećeg svjetskog proizvođača da nastave povećavati proizvodnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 74,17 dolara, te je pala 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.