SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte porasle nakon vijesti da bi OPEC mogao proširiti rezove
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2017. - 16:52:39
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara nakon što su izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kazali da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu dulje ili više no što su planirali ako globalne zalihe ne kliznu na zacrtanu razinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,15 dolara. Na američkom tržištu bila je viša za 30 centi i iznosila je 53,41 dolar.

OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su u studenom da će smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi ublažili prekomjernu opskrbu koja pritišće cijene. Sporazum je stupio na snagu 1. siječnja ove godine a njegovo trajanje ograničeno je na šest mjeseci.
Čini se da ga većina članica OPEC-a poštuje ali nije poznato u kojoj mjeri utječe na svjetske zalihe nafte, koje su na rekordnim razinama.

Reuters je u četvrtak citirao riječi anonimnog izvora u OPEC-u da bi najkasnije u svibnju sporazum mogao biti produljen budu li svi veliki proizvođači uistinu surađivali.

"Šanse su solidne da će grupa (OPEC) donijeti odluku o nastavku tog procesa", kaže Richard Mallinson iz Energy Aspectsa.

Globalne zalihe su nabujale a ponuda je visoka, posebice u SAD-u. Tako su jučer objavljeni podaci vlade u Washingtonu pokazali da su zalihe sirove nafte i benzina poskočile u prošlome tjednu na rekordne razine u uvjetima smanjenih aktivnosti prerade i prigušene potražnje za benzinom.

Zalihe sirove nafte poskočile su za 9,5 milijuna barela, gotovo tri puta više nego što se procjenjivalo, na rekordnih 518 milijuna barela. Zalihe benzina uvećane su za 2,8 milijuna barela, također na rekordnih 259 milijuna barela. Od sredine 2016. američka proizvodnja sirove nafte porasla je 6,5 posto, na 8,98 milijuna barela dnevno.
Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 53,10 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.