SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale prema 63 dolara pod pritiskom daljnjeg rasta američkih zaliha
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2018. - 16:58:06
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su pale na međunarodnim tržištima prema 63 dolara budući da je opetovani skok američkih zaliha potpirio strahovanja od prekomjerne opskrbe, potisnuvši u drugi plan moguće smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Na tržištu u Londonu barelom se trgovalo po 63,25 dolara, po 23 centa nižoj cijeni nego na zatvaranju dan ranije. Na američkom je tržištu barel stajao 54,24 dolara, što je za 39 centi manje nego na prethodnom zatvaranju.

Trgovci su se danas fokusirali na tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,9 milijuna barela, na 446,91 milijuna barela, najvišu razinu od prosinca prošle godine.

Paralelno se američka proizvodnja nafte zadržala na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno, pokazuju vladini podaci.

U takvom okruženju OPEC zabrinjavaju naznake prekomjerne opskrbe koja bi mogla dodatno pritisnuti cijene.

Kako bi otklonili tu prijetnju, u OPEC-u razmatraju mogućnost smanjenja proizvodnje na redovnom sastanku, zakazanom 6. prosinca u Beču. Očekuje se da će se Iran usprotiviti dobrovoljnom smanjenju a ni OPEC-ova saveznica Rusija zasada ne pokazuje sklonost toj mjeri.

"Premda se govori o tome da bi OPEC i Rusija mogli ponovno dogovoriti smanjenje proizvodnje, strahuje se da neće sve relevantne strane pristati na takav dogovor", tumači William O′Loughlin, investicijski analitičar u australskoj tvrtki Rivkin Securities.

Najveći OPEC-ov izvoznik Saudijska Arabija istodobno je pod pritiskom SAD-a da spriječi opetovani rast cijena.

"Cijene nafte padaju. Super! To je poput velikog smanjenja poreza za Ameriku i svijet. Uživajte!... Hvala Saudijskoj Arabiji, no ajmo još niže!", objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Tamas Varga, analitičar u brokerskoj tvrtki PVM, konstatira da je trend na tržištu nafte i dalje silazan. "Pitanje je što će OPEC učiniti u prosincu, hoće li smanjiti proizvodnju ili ne, i ako je smanji, koliko će je smanjiti", pojašnjava.

Naftna tržišta dodatno koči i slabljenje azijskih i europskih tržišta pod utjecajem strahovanja ulagača od usporavanja globalnog rasta u kontekstu podizanja američkih ključnih kamatnih stopa i trgovinskih napetosti.

Očekuje se da će zbog proslave američkog praznika Dana zahvalnosti trgovanje biti prigušeno sve do ponedjeljka, napominje Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel njegove košarice nafte u srijedu stajao 62,33 dolara, što je 70-ak centi manje nego prethodnog trgovinskog dana.