SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Cijene nafte pale ispod 70 dolara zbog veće globalne ponude
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2018. - 16:57:05
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 70 dolara zbog veće globalne ponude i zabrinutosti investitora da će slabiji gospodarski rast i trgovinski sporovi nepovoljno utjecati na potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni, od 59,65 dolara. Jučer je također zaključio trgovanje u minusu od jednog dolara.

Pozornost tržišta jučer je zaokupio podatak o rekordnoj američkoj proizvodnji. Američka je vlada objavila da je proizvodnja u prošlom tjednu dosegnula 11,6 milijuna barela dnevno, što znači da je SAD istisnuo Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Washington je također objavio da bi iduće godine proizvodnja mogla premašiti 12 milijuna barela dnevno a u međuvremenu su iz Iraka, Abu Dhabija i Indonezije signalizirali da bi njihova proizvodnja iduće godine mogla rasti brže nego što se dosada očekivalo.

Tako je obilna ponuda i danas bila glavna tema na tržištima budući da i drugi veliki proizvođači, poput Saudijske Arabije i Rusije, stalno povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili smanjeni iranski izvoz zbog američkih sankcija.

Upravo su bojazni zbog smanjene opskrbe iz Irana bile glavni razlog skoka cijena u listopadu da bi sada pale u drugi plan.

Silaznu putanju cijena podupire i zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje gospodarskih aktivnosti i na trgovinske napetosti.

"Usporavanje svjetskog gospodarstva i dalje je najveći rizik koji bi mogao spustiti cijene nafte", konstatiraju u savjetodavnoj kući Bernstein Energy.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 70,68 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.