SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Cijene nafte pale ispod 52 dolara pod pritiskom zasićenog tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.05.2017. - 17:16:06
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara pod utjecajem naznaka da je tržište obilno opskrbljeno sirovom naftom unatoč nastojanjima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i drugih velikih proizvođača da ograniče proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,61 dolar. Na američkom tržištu cijena je bila u minusu 55 centi i iznosila je 48,52 dolara.

Tržišta je jučer podupro službeni podatak o padu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela, koji je ipak bio nešto manji no što su analitičari očekivali.

Danas se fokus ponovo preusmjerio na obilnu ponudu. Tako su podaci Thomson Reuters Eikona o isporukama pokazali da je izvoz sirove nafte iz SAD-a u Aziju poskočio s pet do šest tankera po tromjesečju u 2015. i 2016. godini na 10 tankera u prva tri ovogodišnja mjeseca a očekuje se da će njihov broj i dalje rasti.

Podaci signaliziraju da je unatoč nastojanjima OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača, poput Rusije, da smanje proizvodnju i time ublaže prekomjernu opskrbu tržište i dalje obilno opskrbljeno jer otvoreni prostor brzo popunjavaju drugi proizvođači.

Ministri OPEC-a sastat će se 25. svibnja u Beču kako bi odlučili o proizvodnoj politici grupe u sljedećih šest mjeseci. Očekuje se da će usvojiti saudijsko-rusku inicijativu i produljiti razdoblje smanjene opskrbe možda i za devet mjeseci, do kraja ožujka iduće godine.

Dodatno su cijene danas pritisnule i naznake produbljivanja političke krize u Washingtonu, pri čemu ulagači postaju sve oprezniji nakon najnovijih priopćenja o odnosima Rusije i Bijele kuće. Trgovci objašnjavaju da je ulagače uznemirila vijest da je skriveno barem 18 kontakata s Rusima u kampanji Donalda Trumpa za predsjedničke izbore.

"Općenito se nastoje skloniti od rizika", objašnjava današnje trendove na tržištu Ole Hansen iz danskog Saxo Banka.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 49,43 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.