SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.06.2019. - 19:48:49
BERLIN - Njemačka ekonomija blago će se smanjiti u drugom tromjesečju jer slabi utjecaj jednokratnih faktora koji su podupirali rast u prvom tromjesečju, priopćila je njemačka središnja banka.

"Njemačko gospodarstvo trebalo bi se u proljeće blago smanjiti", upozorili su u središnjoj banci u mjesečnom izvješću.

"Jednokratni faktori koji su pridonijeli zamjetnom rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju istječu ili mijenjaju predznak", objašnjavaju u Bundesbanku.

Aktivnosti u građevinskom sektoru usporavaju

Tako aktivnosti u građevinskom sektoru usporavaju nakon zamaha u prvom tromjesečju, potaknutog relativno visokim temperaturama u zimskim mjesecima.

U prvom je tromjesečju najveće europsko gospodarstvo poraslo 0,4 posto zahvaljujući pojačanoj potrošnji kućanstava i snažnim rezultatima građevinskog sektora. Potporu aktivnostima pružile su rekordno niska nezaposlenost, niske kamatne stope i rast plaća.

Glavni je izvor problema i dalje izvozno orijentirana industrija, zbog trgovinskih sukoba, neizvjesnosti koju stvara britanski odlazak iz Europske unije i usporavanje svjetskog gospodarstva.

Iako u središnjoj banci predviđaju oporavak izvoza, a time i gospodarskih aktivnosti u drugoj polovini godine, glavni oslonac aktivnosti i dalje će biti domaća potražnja.

"Uzlet na područjima koja podupiru snažne sektore orijentirane na domaću potražnju ostaje u osnovi netaknut. Dihotomija u gospodarstvu nastavit će se", procjenjuju u Bundesbanku.