SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLAĆE
 
Brodnjak želi pola milijuna eura, nadzornici toliko ne žele platiti
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 19.02.2019. - 20:00:35
LJUBLJANA - Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak ostvaruje najavu da će uprava najveće slovenske banke pokušati povećati plaće nakon privatizacije. 

Želje su velike, dosežu i do pola milijuna eura bruto na godišnjoj razini, ali prema neslužbenim informacijama, nadzorni odbor banke ne namjerava odobriti takav iznos.

Blaž Brodnjak odgovarao je prošle godine na pitanja nakon uvrštenja dionica NLB-a na Ljubljansku burzu, te je odgovorio i na pitanje o utjecaju privatizacije najveće banke za njegov osobni dohodak.

Plaća je, kao što je poznato, do sada bila ograničena takozvanim Lahovnikovim zakonom iz 2010. godine, prema kojem su plaće čelnika uprava i članova uprave u državnim poduzećima ograničene na pet puta prosječnu bruto plaću u poduzeću ili grupi. Zbog toga je Brodnjak godišnje primio 160.000 eura bruto plaće. Na prošlogodišnjem skupu, predsjednik Uprave NLB-a objasnio je da od dana uvrštenja dionica NLB-a na burzu, Lahovnikov zakon prestaje vrijediti. A kada je domaćin stola urednik Financi Peter Frankl pitao što će se promijeniti, Brodnjak je odgovorio:

"Računamo da će NLB-ov menadžment biti nagrađen prema tržišnim standardima."

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dnevnika, tržišni standardi za Brodnjaka znače oko pola milijuna eura godišnje. Predsjednik Nadzornog odbora Primož Karpe danas je odbio zahtjev za komentar, ali iz neslužbenih izvora saznali smo da je u Nadzornom odboru povećanje prihoda Uprave prihvaćeno kao neizbježna činjenica. Već je sada jasno da su članovi uprave NLB-a dobili relativno malo novca u smislu poslovnih rezultata i u usporedbi s plaćama menadžmenta usporedivih velikih bankarskih grupacija.

Kakve bi točnio plaće članovi Uprave NLB-a trebali dobiti još nije poznato. Analizu je, prema našim neslužbenim informacijama, naručio Nadzorni odbor upravo zbog pregovora s upravom. Ti pregovori još traju, ali ne u posljednjih mjesec dana, niti se razgovaralo o konkretnim brojkama, kažu naši izvori.

Izvori uvjeravaju kako nadzornici sasvim sigurno neće pristati na iznos od pola milijuna eura godišnje za predsjednika Uprave.