SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Brodnjak otkriva zašto je Nova ljubljanska banka zagrizla za Komercijalnu banku
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 19.09.2019. - 17:43:32
LJUBLJANA - Najveći slovenski zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na natječaju za kupovinu srbijanske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu, izvijestili su ranije mediji.

NLB je ponudila 450 milijuna eura za stjecanje 83,23% udjela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srbijanske vlade, odnosno oko 80% knjigovodstvene vrijednosti dionica. To je, prema medijskim izvještajima, veća cifra nego što se očekivalo.

Srbijanska AIK banka i Raiffeisen banka također su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430 milijuna eura, odnosno 390 milijuna eura, a prema medijima učinio je to i fond Apollo.

Zašto je Nova ljubljanska banka "zagrizla" za Komercijalnu banku otkrivaju riječi predsjednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

On je nedavno u intervjuu Slovenskoj tiskovnoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji ojačati svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

- Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udio NLB-a tamo ispod 2%, ali neće biti donesene ad hoc odluke, kazao je Brodnjak.

On je napomenuo i da će se na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna financijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi utjecaj u cijeloj regiji jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.