SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BREXIT
 
Britanski parlament treći put odbio sporazum Therese May o Brexitu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2019. - 17:59:00
Zadnja izmjena: 29.03.2019. - 20:35:46
LONDON - Britanski parlament u petak je treći puta odbio sporazum o Brexitu koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om, i to s 344 glasa protiv i 286 glasova za.

Britanski parlamet u petak nije izglasao sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, koji bi stupio na snagu 22. svibnja. Theresa May poražena 286 glasa za, 344 protiv.

Europska komisija objavila je Brexit bez sporazuma sada najvjerojatniji scenarij, izražavajući žaljenje zbog činjenice da je britanski parlament odbio dokument. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je odmah za 10. travnja izvanredni summit Europske unije. Europski lideri će se sastati da rasprave hoće li Velikoj Britaniji ponuditi dulju odgodu Brexita.

Na summitu Europskog vijeća krajem tjedna, europski čelnici odobrili su odgodu Brexita. Postavili su, međutim, jasan ultimatum: Brexit može biti odgođen do 22. svibnja (dana prije početka izbora za Europski parlament), ali samo pod uvjetom da Donji dom parlamenta odobri Sporazum o Brexitu do 29. ožujka 2019. godine. Ako produljenje odgode bude potvrđeno, Velika Britanije morat će održati europske izbore u svibnju.

London, dakle, do 12. travnja mora napustiti Europsku uniju bez dogovora, odustati od Brexita u potpunosti ili zatrađiti novu odgodu i raspisati izbore za Europski parlament.

Premijerka May je uoči glasovanja, u namjeri da glasanje za sporazum učini prihvatljivijim, kazala da će odstupiti ako sporazum prođe u parlamentu. Sada je opet nejasno hoće li odstupiti ili neće.

"Ovo je posljednja šansa da se zajamči Brexit", rekla je premijerka zastupnicima uoči glasanja. Nakon glasovanja je kazala da ovakav ishod glasovanja znači da će Velika Britanija iz Europske unije izaći 12. travnja.