SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Britanski parlament izglasao zabranu brendiranja cigareta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.03.2015. - 22:22:39
LONDON - Britanski parlament u srijedu je odobrio prijedlog zakona kojim se zabranjuje stavljanje loga i branda proizvođača na kutije cigareta, izazvavši žustre prijetnje sudskim tužbama britanske industrije duhanskih proizvoda koja godišnje uprihodi 29 milijardi dolara (200 milijardi kuna).
Ta mjera, kojom se želi poboljšati zdravlje stanovništva i smanjiti broj mladih pušača, vjerojatno će smanjiti profit proizvođača cigareta. Istu je stvar 2012. napravila Australija, propisavši da se cigarete moraju prodavati u običnim maslinastozelenim kutijama s fotografijama na kojima se prikazuju štetni učinci pušenja.

Nakon dugogodišnje političke rasprave, lobiranja i konzultacija s javnošću, britanski su parlamentarci u srijedu uvjerljivom većinom glasovali za prijedlog zakona, s 367 glasova "za" i 113 "protiv".

"Želimo da sva djeca u našoj zemlji rastu bez tereta bolesti koje uzrokuje duhan", rekla je ministrica zdravstva Jane Ellison u pisanoj izjavi, napominjući da će zakon na snagu stupiti najkasnije do svibnja iduće godine.

O prijedlogu zakona još mora raspraviti i odobriti ga Dom lordova i tek tada će postati zakon.

Imperial Tobacco Group, jedan od najvećih britanskih proizvođača duhanskih proizvoda već se oglasio, rekavši da ako se spomenuta mjera pretoči u zakon "neće imati drugog izlaza nego braniti svoja prava na sudu".

Nova pravila najprije bi se primjenjivala samo u Engleskoj, no velška vlada rekla je da će učiniti isto, a Sjeverna Irska i Škotska razmatraju poduzimanje sličnih koraka.

Od bolesti povezanih s uživanjem duhanskih proizvoda u svijetu godišnje umire 6 milijuna ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi ih do 2030. moglo biti i 8 milijuna.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno u veljači pokazalo je da 72 posto Britanaca podupire pakiranje cigareta u iste jednobojne kutije, dok ih se protiv izjasnilo tek 15 posto.