SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BREXIT
 
Britanski parlament izglasao prijedlog zakona o sprečavanju Brexita bez dogovora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2019. - 22:09:06
LONDON - Britanski parlament izglasao je prijedlog zakona o sprječavanju Brexita bez dogovora, zadavši još jedan poraz premijeru Borisu Johnsonu.

S 327 glasova za, i 299 protiv, prijedlog je prošao Donji dom parlamenta, i sada mora proći glasanje u Gornjem domu.

Konzervativci, koji u gornjem domu nemaju većinu, žele spriječiti da prijedlog bude izglasan srijedu, što bi potencijalno moglo dovesti do toga da prijedlog neće službeno postati zakon prije nego Johnson odgodi zasjedanje parlamenta početkom sljedećeg tjedna.

Iako Gornji dom ne može odbiti prijedlog, već ga samo prihvatiti takvog kakav jest ili ga poslati natrag u Donji dom s amandmanima, oni mogu pokušati odugovlačiti proces.

Pokušaji odugovlačenja čine se kao realna mogućnost – Gornji dom je već predložio čak 86 amandmana prijedloga, i to prije nego je donji dom uopće o prijedlogu glasao.

Vrijeme je ključno, pošto parlament neće zasjedati čak pet tjedana počevši od ponedjeljka.

Johnson je kazao kako prijedlog zakona prepušta kontrolu Europskoj uniji i da je on dizajniran da poništi "najdemokratskije glasanje u britanskoj povijesti", što je referendum 2016.

Pozvao je na nove izbore u utorak, 15. listopada, rekavši da Vlada ne može funkcionirati kada parlament izglasava zakone koji "uništavaju sposobnost Vlade da pregovara".

Podsjetimo, Johnson je u srijedu zatražio da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti Brexit bez dogovora u utorak nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji.

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade.

Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona u srijedu su predstavili nacrt zakona koji obvezuje premijera da zatraži od EU-a novu odgodu brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana.