SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABO
 
Britanska ekonomija u trećem kvartalu porasla najslabije od 2010.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.11.2019. - 20:26:12
LONDON - Britansko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo najslabije u gotovo deset godina zbog slabljenja globalnog gospodarstva i zabrinutosti vezane za Brexit koji pogađaju poslovna ulaganja i proizvodnju.

Bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjesečju 1,0 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najslabije od prvog tromjesečja 2010. godine, izvijestio je ONS.

U drugom tromjesečju porastao je 1,3 posto.

Na tromjesečnoj razini gospodarstvo je poraslo 0,3 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su prognozirali su središnjoj banci.

Podaci ONS-a pokazuju stagnaciju investicija u trećem tromjesečju ali i rast potrošnje kućanstava, za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečju, zahvaljujući padu nezaposlenosti i većim plaćama. Državna potrošnja porasla je 0,3 posto.

Sporiji rast u razdoblju od srpnja do rujna odražava neočekivano slabašan oporavak BDP-a koji je u drugom tromjesečju pao zbog nagomilanih prekomjernih zaliha sirovina u očekivanju izlaska Britanije iz Europske unije. Brexit je potom odgođen do kraja listopada da bi naknadno rok bio pomaknut za kraj siječnja iduće godine.

"Rast na godišnjoj razini najslabiji je u gotovo deset godina", izjavio je glasnogovornik ONS-a.

Tijekom trećeg tromjesečja, kada je Boris Johnson postao premijer, među kompanijama se proširila zabrinutost da bi Britanija 31. listopada mogla pokrenuti postupak izlaska iz EU-a bez dogovora.

Parlament je prisilio Johnsona da zatraži odgodu a on je u međuvremenu raspisao prijevremene izbore za 12. prosinca kako bi osigurao dovoljno glasova za svoju varijantu sporazuma o brexitu prije isteka novog roka krajem siječnja.

Britansko gospodarstvo usporava od referenduma o Brexitu, održano u lipnju 2016. godine. Prije toga obično je raslo više od dva posto godišnje.

U prošlom je tjednu središnja banka povisila procjenu rasta u 2019. godini s 1,3 na 1,4 posto, najvećim dijelom na temelju procjene da će oporavak u trećem tromjesečju biti snažniji nego što su do tada predviđali. To bi značilo da je gospodarstvo poraslo istim tempom kao i u 2018., najslabije u razdoblju nakon financijske krize.

Osim brexita, poduzeća diljem Europe trpe i negativne posljedice američko-kineskog trgovinskog rata. Gospodarstvo eurozone poraslo je u trećem tromjesečju 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon 1,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.