SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Britanija želi olakšati useljavanje za vrhunske znanstvenike nakon Brexita
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2019. - 23:17:27
LONDON - Velika Britanija olakšat će useljeničke zakone kako bi nakon Brexita privukla što više vrhunskih znanstvenika iz cijelog svijeta, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson.

"Objavljujemo da mijenjamo pravila o useljavanju kako bi učinili Britaniju još otvorenijom, još boljom sredinom za znanstvenike diljem svijeta", izjavio je Johnson.

Ubrzani imigracijski postupak, koji vlada planira uvesti do kraja godine, osmišljen je tako da privuče "elitne" istraživače i specijaliste u znanosti, inženjerstvu i tehnologiji, priopćio je premijerov ured.

Novi sustav ukinut će ograničenja u broju viza za znanstvenike i donijeti nove kriterije koji omogućuju automatsko usvajanje zahtjeva.

Moguće je i da se uzdržavanim osoba omogući zapošljavanje na britanskom tržištu rada i da se ukine odredba po kojoj osoba, prije dolaska u Britaniju, mora imati ponudu za posao.

"Želimo da Britanija bude najnaprednije gospodarstvo Europe s imigracijskim sustavom koji privlači najbriljantnije i najveće talente na svijetu", rekla je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Novi plan sličan je australskom imigracijskom sustavu utemeljenom na bodovima, pojasnio je premijerov ured.

Udruženja poslodavaca i sveučilišta podupiru vladin potez i pozivaju na dodatne reforme kako bi Britanija nadoknadila manjak ljudi, posebno u tehnologiji.

Vodeća sveučilišta, uključujući Oxford i Cambridge, upozorila su da bi tehnološki sektor mogao biti jako pogođen izađe li Britanija iz EU-a bez sporazuma, tako što bi se prekinule veze među istraživačima, a najveći talenti obeshrabrili od studiranja u Britaniji.