SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIBA
 
Brazil obustavlja izvoz ribe u EU
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.12.2017. - 11:52:27
RIO DE JANEIRO - Brazil je najavio obustavu izvoza ribe u Europsku uniju slijedom prigovora europske veterinarske inspekcije.

"Obustava će stupiti na snagu iduće srijede, 3. siječnja, u isto vrijeme kada i plan mjera kojim će se odgovoriti na pitanja Europske unije vezano za inspekcije iz rujna 2017. godine", objavilo je ministarstvo u priopćenju objavljenom u utorak.

Brazil će tim potezom preduhitriti odgovarajući zahtjev EU, objašnjava brazilski državni tajnik za ribarstvo Luis Rangel, navodeći kao razlog brazilsko-europske nesuglasice oko standarda sigurnosti hrane.

"Veterinarska inspekcija EU zaključila je u rujnu da promjene koje su zatražili prilikom ranijih posjeta nisu provedene", priopćilo je brazilsko udruženje poljoprivrednih inspektora, podsjećajući da su i sami izrazili zabrinutost zbog "krhkosti brazilskog sustava inspekcija".

"Europska komisija ustvrdila je da brazilski sustav proizvodnje ribe ima ozbiljne mane i nedostatke, posebno kada je u pitanju kvaliteta naše ribarske flote", istaknuli su.

Udruženje brazilskih proizvođača ribe PEIXE BR zatražilo je od vlade da poduzme hitne mjere kako bi se spriječila šteta na tržištu.