SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
Bošnjačke organizacije u Crnoj Gori traže zabranu Njegoša i Kiša
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 18.10.2018. - 14:42:50
PODGORICA – Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da „u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dve knjige - „Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i „Peščanik" Danila Kiša.

Kako navodi crnogorski portal CDM, to traže Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno vijeće savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U obrazloženju zahtjeva se kaže da je „sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima", prenosi crnogorski CDM.

Kako navodi crnogorski portal, oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, jevrejskog porijekla, da su svojim djelima, odnosno „mržnjom prema islamu i muslimanima", stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ., prenosi Tanjug.

„Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projecirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima", navodi se u obrazloženju, u kome se tvrdi i da su pomenuta djela i rasistička.

Autori inicijative porede djela Njegoša i Kiša sa delima Adolfa Hitlera i protive se da bilo koja nagrada nosi ime Njegoša i Kiša.

„U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. 'Njegoševoj nagradi' i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih", ističu bošnjačke organizacije.

One Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, prije nego što se obrate institucijama Evropske unije, Ujedinjenih nacija, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

U crnogorskom Ministarstvu prosvete odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.

„Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv", saopštila je portparolka tog resora Milica Lekić.