SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJSKA TUGA
 
Boris Dežulović: U Srbiji medije kontrolira politika, u Hrvatskoj krupni kapital
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 24.02.2012. - 08:41:00
Zadnja izmjena: 24.02.2012. - 11:53:36
SPLIT - Dvodnevno predstavljanje beogradskoga kulturnoga priloga "Beton“, zajedno s dijelom splitskoga Feral Tribunea, u organizaciji splitske udruge "Kurs“, započelo je u četvrtak u Muzeju grada Splita tribinom "Šta je nama naša borba dala”.
Tribinu je moderirao Saša Ćirić, a na njoj su se predstavili betonovac Saša Ilić te Tomislav Marković, zamjenik urednika e-novina. Uz njih su sudjelovali Boris Dežulović i Predrag Lucić.

Skup je započeo šalama o nedostatku simultanog prijevoda i titlova. Saša Ilić je govorio kako je nakon nedavnog teksta Andreja Nikolaidisa premješten s mjesta urednika izdanja Narodne biblioteke na mjesto lektora.

- U Srbiji se drži da čovjek iz državne institucije ne smije misliti drugačije - rekao je Ilić pohvalivši list "Danas" u kojem kao prilog izlazi "Beton".

- Razlika između srpskih i hrvatskih medija je u subjektu kontrole. U Srbiji je to još politika, a u Hrvatskoj krupni kapital. Novinari su prije bili poslanici istine, a danas su na tržištu kao proizvođači zimske salame - kazao je Dežulović.

- U Srbiji su nezavisni uglavnom portali. Mi na portalu e-novine možemo kritizirati koga hoćemo, ali nemamo oglašivača, često smo na sudu i muči nas opstanak i isplata plaća - otkrio je Marković.

- U Hrvatskoj se najviše udara na lokalne stranice jer su tu ugrožava interes. Zbog krize oglašavanja takav reket je prošla stvar. ''Feral'' je unatoč pritiscima uspijevao doći na kioske, ali pitanje je bi li to uspio danas - upitao se Lucić.