SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Bojazni od prekomjerne opskrbe spustile cijene nafte ispod 66 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.11.2018. - 16:58:54
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara, pritisnute strahovanjima od prekomjerne opskrbe, ponajprije iz Sjedinjenih Država.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,62 dolara. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 1,01 dolar nižoj cijeni, od 56,19 dolara.

Cijene nafte sada su za četvrtinu niže no što su bile početkom listopada, a najveći im je uteg naglo povećanje opskrbe, posebice iz SAD-a. Američka je proizvodnja ove godine porasla gotovo 25 posto, dosegnuvši rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Dodatni pritisak na naftna tržišta stvara posustajanje globalne trgovine u kontekstu trgovinskog rata Sjedinjenih Država i Kine.

U takvom su u okruženju u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) počeli razmatrati smanjenje opskrbe za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno. Tako je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata u tom kartelu danas izjavio da će kartel vrlo vjerojatno smanjiti proizvodnju, iako još nisu odlučili koliko.

"Očekujemo da će OPEC na sljedećem službenom sastanku 6. prosinca postići dogovor o smanjenju opskrbe", navode analitičari francuske banke BNP Paribas.

Dodaju kako očekuju da će cijena barela na londonskom tržištu do kraja godine ponovo porasti prema 80 dolara. U idućoj bi godini prema njihovim procjenama cijena barela na američkom tržištu trebala iznositi u prosjeku 69 dolara, te 76 dolara u Londonu.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) upozoravaju pak OPEC i ostale proizvođače na "negativne implikacije" smanjenja opskrbe. Čelnik agencije istaknuo je danas i utjecaj geopolitičke nesigurnosti na cijene nafte.

"Ulazimo u razdoblje nesigurnosti na tržištima nafte bez presedana", rekao je Fatih Birol na konferenciji u Norveškoj.

U takvom su okruženju trgovci postali iznimno oprezni kada su u pitanju naftna tržišta, predviđajući da bi cijene nafte mogle padati i u predstojećem razdoblju zbog povećanja američke proizvodnje i pogoršanja gospodarskih izgleda.

OPEC jutros nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte u ponedjeljak. U petak je iznosila 66 dolara.