SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČUVANJE
 
Blago HNB-a čuvat će se u Novom Zagrebu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.11.2019. - 09:46:00
Zadnja izmjena: 07.11.2019. - 10:11:11
ZAGREB - Hrvatska narodna banka namjerava kupiti zemljište u novozagrebačkom naselju Utrini, pored vojarne Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia, te sagraditi zgradu za trezorsko poslovanje, javlja Večernji list.

Ta je politika upravo u skladu s onim što je guverner HNB-a Boris Vujčić govorio kad je upozorio na novo stvaranje nekretninskog balona na nedavnoj konferenciji u organizaciji burze i mirovinskih fondova. Osim što je istaknuo da su cijene stanova u Hrvatskoj uzletjele na pretkrizne razine, po najvišoj stopi u EU, te da se stvara nekretninski balon, čelnik HNB-a je istaknuo je i sve veći jaz između troškova gradnje nekretnina i cijena na tržištu te povećavanje razlike između realiziranih i traženih cijena nekretnina – traži se i do 250 eura po četvornom metru više od cijena koje su ugovorene.

U HNB-u su, piše Večernji list, očito zaključili da im je puno isplativije uložiti u zemljište i gradnju umjesto rizika nabave nekretnina po tržišnim pravilima kakva trenutačno vladaju.

– Potrebno je kupiti odgovarajuće zemljište na kojem će se sagraditi novi objekti za potrebe trezorskog poslovanja HNB-a. Prilikom planiranja za 2020. kao i za svaku poslovnu godinu, ocijenit će se i takva vrsta potrebe, za nekretninama, te u skladu s tim donijeti odgovarajuće odluke – otkrivaju u HNB-u te preciziraju da je Hrvatska narodna banka već u kontaktu s nadležnim državnim službama oko kupoprodaje jednog dijela zemljišta koje je pozicionirano uz Vojarnu PGB Tigrovi – Croatia.

– Pozicija u načelu udovoljava zahtjevima za objekt namijenjen trezorskom poslovanju središnje banke – kažu u HNB-u ne izričući to, ali vjerojatno imajući na umu i sigurnosni element. Jer nije loše kad je trezorsko poslovanje pozicionirano pored vojarne.