SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OŠTAR PAD
 
Bitcoin potonuo ispod 8.000 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 30.09.2019. - 07:39:53
LONDON - Na valutnim tržištima u proteklom tjednu pažnju je skrenuo pad eura na novi dvogodišnji minimum, jer se u petak, kada je potražnja za američkom valutom porasla zbog preuređenja portfelja na kraju tromjesečja, za euro moralo platiti samo 1.0904 dolara.

Slabost eura (ili snaga dolara) uglavnom je povezana s neuvjerljivim ekonomskim pokazateljima eurozone (pokazatelj ekonomskog osjećaja, mjeren ESI-om, skliznuo je najniže od veljače 2015.), te s politikom Evropske centralne banke, koja je ovog mjeseca u još veće negativno područje potisnula stopu depozita i najavila da će nastaviti program otkupa obveznica u studenome, izdvajajući 20 milijardi eura mjesečno za ovu "operaciju".

Nedavno je pogođena i britanska funta. Nakon što su iz vrha Britanske centralne banke stigli nagovještaji o labavijoj monetarnoj politici, britanska valuta skliznula je na 1,22285 dolara.

Nakon što je dugoročno bila stabilna na oko 10 000 američkih dolara, cijena digitalnog novca bitcoin je prošloga tjedna pala više od 20 posto, a u petak je dosegla 7,757 dolara, najnižu vrijednost od lipnja.

Nekoliko je razloga za pad: hash stopa (brzo izračunavanje algoritma) je naglo pala, neuspješan debi nove Bakkt platforme za trgovanje futuresima, a pad je ubrzalo pokretanje narudžbi za zaustavljanje gubitaka.

Usprkos tome, cijena bitcoina je i dalje za 120% veća nego na početku godine.