SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Bingo preuzeo Tuzlanski kiseljak
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.02.2018. - 18:06:00
Zadnja izmjena: 07.02.2018. - 21:49:33
TUZLA - Tuzlanski trgovac Bingo postao je vlasnik kompanije Tuzlanski kiseljak d.o.o. Tuzla, koja je bila u vlasništvu Pivare Tuzla, saznaje Indikator.ba.

Bingo je već upisan kao vlasnik Tuzlanskog kiseljaka u sudskom Registru poslovnih subjekata. Krajem 2017. portal tuzlanski.ba spekulisao je da će najveći domaći trgovački lanac početkom ove godine postati većinski vlasnik paketa dionica Pivare Tuzla d.d. Tuzlanska pivara nije prešla (barem za sada) u ruke Binga, ali je jedna od njenih kompanija, Tuzlanski kiseljak, već u zagrljaju tuzlanskog trgovca.

Pivaru Tuzla, pod kontrolom Sarajevske pivare porodice Selimović, sredinom prošle godine preuzelo je preduzeće RK Invest d.o.o. Sarajevo. Ova kompanija je kroz tender ponudu povećala učešće na 82,58 posto, koliko i sada posjeduje. Vlasnik RK Investa je društvo "BMK INVEST" d.o.o. Sarajevo iza kojeg stoji Sagena Investment Establishment iz Lihtenštajna.

Preuzimanje Tuzlanskog kiseljaka vjerovatno je uticalo na tender ponudu koju je Bingo raspisao za kupovinu Tuzla-Remonta. Prije nekoliko dana Komisija za vrijednosne papire FBiH proglasila je nevažećom ovu tender ponudu, te ju je zatvorila kao neuspješnu. U toku tender ponude izviješteno je o smanjenju procentualnog učešća Sberbank BH (skrbnički račun), a u vlasničkoj strukturi Tuzla-Remonta sa gotovo 25 posto učešća registriran je Tuzlanski kiseljak d.o.o. Tuzla.

Očigledno da je došlo do novih okolnosti i odustajanja od tender ponude, te društvo Tuzla-Remont barem za sada nastavlja egzistirati kao dioničko društvo.