SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MINIMALAC
 
Bez dogovora o minimalcu u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.09.2014. - 15:11:37
BEOGRAD - Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignuta saglasnost o tome da li će se menjati minimalna cena rada.
Ministar rada Aleksadar Vulin rekao je da je dogovoreno da se sednica nastavi u nedelju, budući da je 15. septembar poslednji rok do kada se SES o tome mora dogovoriti.

Vulin je novinarima nakon sastanka SES rekao da su se članovi tog tela dogovorili da nastave sa sednicom u nedelju a da će do tada radna grupa raditi na još nekim detaljima.

"Radna grupa će raditi na još nekim detaljima u smislu novih pokazatelja u ekonomskom smislu na osnovu kojih će se odlučiti da li i koliko treba da se menja cena rada", rekao je Vulin.

On je precizirao da se očekuje nastavak sednice u nedelju, a da će radne grupe početi da rade odmah.

Po zakonu ukoliko SES ne donese odluku o minimalnoj ceni rada onda će odluku o tome doneti Vlada Srbije, precizirao je Vulin.

Lideri Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, izjavili su novinarima da je pre tri dana održan sastanak komisije koja je trebalo da predloži novu cenu rada ali se predstavnici sindikata i poslodavaca nisu saglasili.

Sindikati smatraju da bi cena rada trebalo da se poveća na 137,9 dinara, navodeći da to propisuje Zakon o radu, a poslodavci da cena rada ne bi trebalo da se menja, jer se za to nisu stekli uslovi.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković mišljenja je da minimalnu zaradu ne bi trebalo još uvek povećavati budući da nije došlo do povećanja BDP-a koji je na nivou iz 2008. godine.

Budući da neki pokazatelji ukazuju na to da se može očekivati pad BDP-a, a nije došlo ni do značajnog povećanja zaposlenosti, mislimo da nije potrebno povećavati zaradu, rekao je Atanacković ranije za Tanjug.

On kaže da ne bi bilo logično da se minimalna zarada poveća jer ona utiče i na povećanje ukupne zarade, što bi, kako kaže bilo kontra merama koje se očekuju, a odnose se na smanjenje plata i penzija.

Predstavnici sindikata su na jučerašnjoj konferenciji za novinare ukazali su da je minimalna zarada u Srbiji od 115 dinara za sat ispod granice siromaštva i da nije menjana dve ipo godine.

Oni su naveli da bi cena po radnom satu trebalo da bude 137,9 dinara jer to propisuju nedano usvojene izmene Zakona o radu

Ukoliko vlada odluči da ide ispod tog iznosa prekršiće Zakon o radu, rekao je predsenik UGS nezavisnost Branislav Čanak ukazavši da član 112. tog zakona propisuje formulu prema kojoj se izračunava minimalna zarada i kada se ta formula primeni rezultati je 137,9 dinara.

Sindikati navode da ukoliko bi cena po radnom satu bila 137,9 dinara minimalna zarada za 2015. godinu iznosila bi 23.994,6 dinara.

Socijalno-ekonomski saveta je u februaru ove godine doneo odluku da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje placenih u okruženju. Vlada Srbije je polovinom jula donela odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul - decembar 2014. godine u Srbiji ostane 115 dinara po satu.

To znaci da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine.

Tolika zarada spada u najniže u regionu, a poslednje povecanje zaposleni su dobili u aprilu 2012 . godine kada je minimalac po satu povecan sa 102 na 115 dinara.