SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Barcelona napušta Windowse i prelazi na Linux
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 12.01.2018. - 08:49:15
BARCELONA - Vlasti u Barceloni odlučile su se prijeći s Windowsa na Linux distribuciju.

U prvoj fazi izvest će prijelaz s vlasničkog softvera na softver otvorenog koda te na kraju prelazak s operativnog sustava Windows na Linux. Tijekom 2018. godine 70% gradskog budžeta za softver bit će uloženo u proces prelaska na softver otvorenog koda.

Da postignu zadane ciljeva te na kraju i potpun prelazak na softver otvorenog koda i operativni sustav Linux do proljeća 2019. godine, u gradu će izvesti outsourcing svojih IT projekata lokalnim manjim i srednjim tvrtkama te zaposliti 65 developera čija će zadaća biti razviti softver prilagođen potrebama grada.

Što se tiče softvera za buduću Linux distribuciju, u Barceloni su odabrali Ubuntu (koji se već nalazi na 1.000 testnih računala), kao službeni internetski preglednik Firefox, kao službeni paket uredskih alata LibreOffice, a kao alternativu za Microsoftov Exchange Server odabrano je softversko rješenje Open-Xchange.

Prelaskom na rješenja otvorenog koda i Linux Barcelona će se pridružiti inicijativi Fondacije za slobodan softver Europe pod nazivom "Public Money, Public Code".