SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Ministarstvo finansija: Netačne tvrdnje da je situacija u Prvoj banci povećala javni dug
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.06.2012. - 09:09:55
PODGORICA - Potpisivanje ugovora o kreditnom aranžmanu sa Svjetskom bankom predstavlja jasnu podršku svim aktivnostima koje je Vlada Crne Gore preduzela u cilju stabilizacije bankarskog sektora. Povećanje stabilnosti Prve banke samo je jedan od preduslova za potpisivanje predmetnog aranžmana i netačne su tvrdnje da je situacija u banci dovela do povećanja javnog duga- saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Vlada je u prethodnom periodu, kako navode u Resornom ministarstvu, imala jednak tretman prema svim bankama u Crnoj Gori, i u skladu sa definisanim politikama dugoročne saradnje sa Centralnom bankom, kao fiskalnim agentom države, pristupila je povlačenju depozita kod poslovnih banaka u Crnoj Gori. Sam proces povlačenja depozita kod poslovnih banaka, kako napomniju, biće završen do kraja juna ove godine.

- Zaduživanje Crne Gore i rast javnog duga bili su uslovljeni saniranjem posljedica ekonomske krize i očuvanjem likvidnosti budžeta i crnogorske privrede, a što je za posljedicu imalo redovno funkcionisanje budžeta, izmirivanje obaveza, redovnu isplatu plata, penzija i drugih davanja i otplatu duga, kaže se u saopštenju.

U ministarstvu navode da je podrška koju je Vlada pružila bankarskom sektoru bila opravdana i da nije opteretila poreske obveznike.

- Poljuljana stabilnost bankarskog sektora koja je nastala zbog značajnog povećanja kreditne aktivnosti mogla je značajno da ugrozi dalji razvoj Crne Gore. Vlada je, implementacijom Zakona o zaštiti bankarskog sektora, pravovremeno reagovala i spriječila neželjene posljedice. Takođe Vlada je u potpunosti poštovala sve odluke Centralne Banke, kao nezavisnog regulatora i nastojala da obezbijedi sva potrebna sredstva za njihovu implementaciju.

Svjetska Banka, kako je saopšteno, pružila je finansijsku podršku Crnoj Gori zaključenjem kreditnog aranžmana vrijednog 59,1 milion eura. Riječ je kreditnoj podršci Prvom programskom zajamu za razvojnu politiku finansijskog sektora (DPL I), koji je zaključen 2011. godine. Saradnja između Vlade Crne Gore i SB-a nastavljena je i po pitanju Drugog programskog zajma (DPL II), kojim je predviđeno zaključenje kreditnog aranžmana u visini do 100 miliona eura, od čega bi za 60 miliona garantovala Svjetska banka.

- Navedena garancija bi omogućila zaključenje aranžmana po povoljnijim uslovima. Nastavak saradnje sa Svjetskom bankom predstavlja dokaz da su sprovedene adekvatne reforme i da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan, stoji u saopštenju.

U Resornom ministarstvu napominju da će i u narednom periodu biti preduzete sve mjere potrebne za dalje jačanje bankarskog i finansijskog sektora.