SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAPITAL
 
Bakić dokapitalizirao Varteks: Imamo 6-9 mjeseci za zaokret
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.03.2018. - 10:37:56
VARAŽDIN - Poznati hrvatski investitor i poduzetnik Nenad Bakić objavio je na svojem blogu Eclectica da je dokapitalizirao varaždinsku kompaniju Varteks koja se bavi proizvodnjom i prodajom odjeće.

Bakić je na svojem blogu objavio sljedeće:

- Ukupno je dakle upisano nešto manje od 25 mil. kn, a rezultat je da sam se našao s, ako dobro računam, 48,2% vlasništva, odnosno 50,5% ako se izuzmu trezorske, odnosno s povezanim osobama oko 51%. To zasigurno nije situacija u kojoj sam se želio naći (još jedna briga na vratu, uz veliki financijski angažman), ali što je – tu je, to ćemo pretvoriti u priliku.

Zašto sam onda sudjelovao s tolikim iznosom u dokapitalizaciji? Varteks je godinama poslovao jako loše. Nakon predstečajne nagodbe je ostao bez obrtnog kapitala i zaostao u restrukturiranju, i poslovao duže vrijeme jako loše. Značajan pad prihoda uz kumulativni gubitak od 91 mil. kn u 4 godine, baš loša situacija - napisao je Bakić.

U podužem tekstu Bakić je dalje istaknuo kako je kao dioničar Varteksa cijelo vrijeme bio pasivan, iako je u jednom trenutku posudio novce, bez kamata, kako bi se mogle isplatiti plaće. Kako investicijski fond Valtegra ipak nije ušao u dokapitalizaciju tvrtke, Varteks je došao baš do samog ruba pa je situacija bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima, ističe Bakić.

Na kraju je Bakić uplatio toliko koliko je bio potrebno da dokapitalizacije prođe, a napominje i kako je jako dobro da je u dokapitalizaciji sudjelovao i predsjednik uprave, koji je uglavnom pretvorio svoja potraživanja.

- Odmah nakon provedene dokapitalizacije, NO nije gubio vrijeme i započeo je promjene od samog vrha, imenovanjem nove uprave. U Varteksu su zaista potrebne velike promjene (koje je na Glavnoj skupštini najavio Predsjednik uprave) i mislim da je sjajno da se počinje od vrha. U ovoj situaciji Varteks ima 'goriva' za 6-9 mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret, ali za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu. Tekstilna industrija je poznata po niskim plaćama, i zasigurno će Varteks nakon ozdravljenja pokušavati i bolje plaćati radnike, no najprije treba izbjeći propast i spasiti društvo i radna mjesta – ali vjerujem da smo na pravom putu. Nakon tog perioda stabilizacije za cijeli preokret će nam trebati još nekoliko mil. eura, ali nadam se da će se banke već i ranije uvjeriti da je Varteks 'bankabilan', te ćemo taj dodatni kapital moći privući i na taj način - napisao je Bakić.